wtorek, 19 lutego 2013

Domowe krówki

Witam! Na początek pragnę przedstawić wam niezwykle prosty przepis na krówki, którego źródłem jest program "Wiem co jem i wiem co kupuję" emitowany na TVN Style, a który obejrzałam niedawno. Przygotowanie tych pysznych cukierków nie wymaga wymyślnych składników, ani nie jest skomplikowane. Jedyne, co jest Ci potrzebne do ich przygotowania to czas - cały proces gotowania trwa około 2 godzin, a do tego trzeba wykazać się cierpliwością, co do oczekiwania na zastygnięcie specjału. Uważam jednak, że warto, aby móc cieszyć się wolnymi od konserwantów pysznymi krówkami.

 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
v  2 szklanki mleka
v  2 szklanki cukru
v  Cukier wanilinowy
v  ½  kostki masła
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa zacznie gęstnieć i przybierać karmelowy kolor, mieszać bez przerywania. Gdy masa zrobi się już dostatecznie gęsta, tzn. będzie z trudnością odchodzić od łyżki i konsystencją przypominać kisiel, przełożyć do formy wyłożonej papierem. Odstawić do zastygnięcia. Po około godzinie krówki są gotowe do jedzenia, mają wtedy ciągnącą konsystencję i są jak typowe „mordoklejki”- takie właśnie lubię najbardziej. Wówczas warto je poporcjować krojąc na małe prostokąty (ale nie trzeba ich od razu wyciągać, bo są naprawdę ciągnące i niekoniecznie zachowają kształt). Następnego dnia najpewniej zrobią się kruche i łatwo będzie wyciągać małe porcje.
Przepis jest na bardzo małą formę, na większej krówki będą po prostu bardzo płaskie (niestety, tak jak moje). Czas zastygania zależy od grubości masy.
Na zdjęciach przedstawione są kruche krówki.
 



Nie ma to jak mleczna kawa z mleczną krówką;)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz