sobota, 23 lutego 2013

Piernik przekładany

Dzisiaj prezentuję przepis na piernik, mimo, że okres świąteczny dawno za nami. Jednak mam nadzieję, że znajdą się jacyś wielbiciele pierników, którzy pieką to ciasto nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. 

Przepis na to ciasto dostałam od cioci, która ma je od koleżanki z pracy. O innej osobie, od której pochodzi ten przepis nie wiem, ale myślę, że mógł przejść długą drogę za nim trafił w moje ręce. Właśnie takie sprawdzone przepisy lubię najbardziej - wypróbowane u gospodyni, od której z zachwytem nad smakiem specjału bierze się przepis.

Piernik jest dosłownie pyszny - mięciutki, rozpływający się w ustach. Dlatego zachęcam amatorów korzennych smaków do wypróbowania tego ciasta nie tylko od święta.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 3 torebki czarnej herbaty ekspresowej
Masa:
  • krem do tortów
  • 1 szklanka mleka
  • 80g miękkiej margaryny




Ponadto:
  • dowolny dżem do przełożenia
  • lukier

3 torebki herbaty zalać szklanką wrzątku, zaparzyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, miód. Stopniowo miksować, dodać olej, herbatę, mąkę z sodą i przyprawę do piernika. Z ciasta upiec osobno trzy placki przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni C. Krem do tortów przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzony placek posmarować dżemem i połową kremu, na to położyć drugi placek i zrobić to samo. Całość przykryć trzecim plackiem i polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz